Ahad, 13 November 2011

Puding Caramell

As salam.. lama aku xpost.. finally dpt gak aku idea nk post ape kat uoollsss..hahaha..
kali nie i nak ajar uoollss how to make puding caramell.. my fav taw..huhu.. so xsalah la nk share resipi from my bonda tok uoollss..kalau uoollss buat,bgi la i rse ea.hehehe..ok lets go to the kitchen now. :)

first step kite kene buat adalah buat GULA HANGUS.. tok pengetahuan korg beza caramell yg sdap atau xsedap adlah dkat gula hangus nie la.ini lah step yg pertama n step yg SANGAT SANGAT SANGAT penting dari step2 yg lain..nak tahu knape?? nanti aku cte.
so cre2 nak buat gula hangus main thing of coz la gula kan.. so kite sukat gula tu secawan penuh. mcm nie




then apabila gula tu penuh,trus tuangkan dlm periuk mcm nie hee~



next,buka api dapur n kacau ha! kat sini la proses yg SANGAT PENTING tu uoollss, sebab ape ea,sebab gula nie xleyh terlalu hangus.Tu yg buat caramell tu sdap.. HA! so kite kacau kan gula tu smpai diew cair n wane keperangan,keemasan,even ad lagi skit yang berketul xpe,asal kan dlm 75 pratus already change to liquid..wah speaking gitu..:P so kacau la cmnie





JAGE-JAGE JANGAN SAMPAI GULA TU HANGUS.. xsedap la nanti..:(

lpas gula tu 75% cair, sediakan secawan air panas(air paip dimasak) then tuangkan air tersebutke dalam periuk.tapi hati-hati, bile campur air nanti diew mengelegak.. nanti terperanjat boboi..hahaha. very carefully keyh uoollsss..










ok lepas dah tambahkan air tu biakan jew.sampai gula yg still berketul tu cair sendiri.. smentara tu mari kita sediakan adunan karamel.. sebelum tu korg mestilah sediakan semua nie


besen dan pengacau


telur 4 bijik uoollsss.. telur ayam ea..:) not itik..



susu krimer cair F&N sedap punyaaa!!!hahaha pakai susu murah mne nak sdap


tepung jagung.(maaf la,fon aku kamera xbpe nak lawa.cbe perhati betul2 ad gamba jagung kan):P


esen vanilla(betul ke aku eja nie??) hahaha..


tu la bahan2 jew.. so ape tunggu lagi..jom buat..

tok step pertama kita pecahkan telur msuk ke dalam bekas kcik nie dlu,sbab ape??? nanti sye trgkan :D



kalau la kita pecah empat2 telur takut2 ad stu busuk habis semua kene buang..kan membzir nme nyer tu..so dah pcah satu bru la kite masukkn dalam besen besar td. ulg step sme tok 3bjik tlur yg tinggal..:D




4bijik jew kan..:)

then ape lagi,kite pukul sampai kembang.hehehe



dah kembang kite cmpur susu cair td.. dan kacau sehingga sebati..



sementara kacau tu isikan air sejuk masak 3/4 tin susu cair tdi dan tuangkan kedalam besen tersebut.



kemudiannya pula kite masukkan pula tepung jagung 2 sudu besar



then esen vanilla 2 sudu kecik



then kacau semua tu.. jangan nak ngelat..kacau sampai sebati..:D


dok sebok mengacau tu mesti korg terlpe something..hahaha gula hangus tadi!!! woi gi tutup api.. then tuang dalm cawan mcm pic kat atas nie.. nie bkan air teh korg leyh mnum sambil kacau..-.- nie la gule hangus kite wat mula2 td..

ok disini ad sikit perbezaan caramell aku dgn org lain.. ape beza nyer??
let me explain.biasa nyer kat kedai2 or org lain buat, dorg akan tuang kan gula hangus dulu dalam loyang baru lah letak adunan caramell..seblom tu..korg taw x loyang tu ape??


HA!yang anak panah merah tu loyang.. jgn xtaw..:P

so, bile dorg taruk gula hangus tu dlu bru adunan caramell, so yg manis kat bawah.yang atas skali x berape manis.. tu yg dlm pic kat bawah nie ats diew lgi glap dri bawah..


gula bahagian atas..

TETAPI

cre aku pulak berbeda sedikit..aku nak semua sekata manis atas bwah kiri kanan dalam n luar.. huhuhu.. so sebelum gula tu masuk dalam loyang gula tu di masukkan dlu dgn adunan caramell td..then kacau sampai sebati.



kemudian baru lah isi dalam loyang tadi..






then tutup n biar diew rebus satu jam..




api nak kuat pown xpe..

lpas satu jam,aku dgn gopoh nyer masukkan dalm peti ais..bgi diew sjuk.. then dah sjuk dgn lahap nyer aku potong n masukkan dlm mangkuk nie..



then baru aku teringat something..-.-"






aku xamek pown lagi pic full diew dah siap kan..so aku hanya dapt tunjuk kat korg pic yang dah potong jew..hee~ sory..



btw,ianya sangat enak,(lagi2 aku yang buat kan:p)hahahaha semuanya hasil pertolongan Bonda tercinta puan Masitah Binti Abdul Karim..


TQ mak!! hee~:D

sekian saja dari saye..jagn lpe ea bagi i rase ble uoolsss buat..huhuhu.. sebarang pertanyaan boleh tgalkan komen dibawah.mne leyh jwb aku jwb..hahahahaha..

slamat mencuba~ as salam.

3 ulasan:

  1. waah . dah pndai buat karamel laaa .
    tak payah la mak cik sitah buat karamel lagi, yela anak lelaki die dah pndai buat karamel sekarang ni :D
    hahaha .

    BalasPadam
  2. Hahaha..nak harap ank prmpuan tah bila.:p anty kite lwn taw spe lgi sdap..hahahaha

    BalasPadam
  3. eceh, mira pndai masak pee .
    haha . no problem, nnti lwan :D

    BalasPadam